De mooiste badplaats van Baskenland | Culinaire Hotspot
In 2017 was San Sebastian Culturele Hoofdstad van Europa. Die titel zijn ze in 2018 automatisch kwijtgeraakt. Maar wat de Sebastianen niet afgenomen kan worden, is hun ongeëvenaarde kookkunst. In het begin van de vorige eeuw verruilden vermogende Spanjaarden hun woningen voor een zomerverblijf in San Sebastian, vanwege het gematigde klimaat. San Sebastian groeide hierdoor uit tot een aangename, chique badplaats waar ruimte was voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gastronomie. Immers: de groene heuvels, blauwe zee en vruchtbare bodem leverden genoeg ingrediënten om de mooiste en lekkerste creaties mee te maken. Idiazabal, Txangurro en Txipiron zijn zo maar wat Baskische produkten die je daar als Pintxo eet of op de menukaart kunt zien staan. En laten we niet die overheerlijke frisse witte wijn vergeten, ook alweer met die Tx, Txakolí, die je in Nederland nergens tegenkomt.
In San Sebastian zijn de Pintxos kleurige kunstwerkjes aan een cocktailprikker. Voor de echte culifreaks zijn er alleen in San Sebastian al 17 Michelinsterren. In heel Baskenland zijn er zelfs 4 restaurants met 3 sterren, terwijl er in heel Spanje in totaal “maar” 8 zijn.